Co u Państwa dziś na obiad? My mamy smaczną propozycję.
Zaglądamy do kuchni, gdzie w pełnej gotowości już są: Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.
Łosoś w pomarańczach
500g fileta z łososia ze skórą
oliwa, sól, pieprz
1 fenkuł, pokrojony w ósemki
1 szklanka soku pomarańczowego
skórka z 1 pomarańczy
łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
Pokrój filet na 4 równe porcje. Oprósz solą, pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Połóż na niej łososia skórą do dołu, smaż 3 minuty, aż skórka się zrumieni. Odwróć, dodaj fenkuł, skrop oliwą i karmelizuj chwilę. Zalej wszystko sokiem, dodaj skórkę i rozmaryn.
Przykryj i gotuj kilka minut, aby łosoś doszedł.
Podawaj od razu.