Sezonowo w Kuchni. Odc. 11 – Ananas

Zaglądamy teraz do kuchni, a tam nasz dzisiejszy bohater. Ma pióropusz, żółto-brązową skórkę i kiedy dojrzeje – jest bardzo słodki. Na razie tyle zdradzimy, resztę dopowiedzą Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.

Plasterki ananasa
Składniki:
1 ananas
1 pęczek mięty
2-3 łyżki cukru

Ananasa obieramy i następnie kroimy na cieniutkie plasterki. Najlepiej za pomocą mandoliny. Miętę drobno kroimy i ucieramy w moździerzu z 1 łyżka cukru. Gdy wszystko razem się połączy, dorzucamy jeszcze cukier, aby wchłoną całą wilgoć z ziół. Zielonym cukrem posypujemy ładnie ułożone plastry ananasa.

Ananas na ciepło.
Składniki:
Ananas
Masło – 1 łyżka
Cukier – 1 łyżka
100 ml rumu
Świeża mięta do ozdoby
Ulubione lody waniliowe

Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnie z masłem i cukrem. Kilka minut smażymy i podlewamy rumem. Gdy zredukujemy sos, danie jest gotowe. Podajemy z zimnymi lodami i świeżą miętą.

Dziennikarka Radia Katowice

Więcej odcinków

Odcinek 11
Skip to content