Wiosna już prawie się wykluła, zanim to nastąpi do końca, ratujemy się w kuchni innymi źródłami witamin niż świeże warzywa. Co dziś wjedzie na stół? Sprawdzamy. Zapraszają Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.
Smalec fasolowy
1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś lub białej fasoli z puszki
1 cebula
1 jabłko
2 gałązki świeżego tymianku
suszony majeranek
oliwa
½ szklanki kaszy gryczanej
sól, pieprz
Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i jabłko wraz z listkami z jednej gałązki tymianku i dużą szczyptą majeranku. Dopraw solą.
Kaszę ugotuj na sypko, wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, solą i resztą tymianku. Wysyp na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika pod grill. Upraż kaszę na złoto.
W blenderze zblenduj podsmażoną cebulę i jabłko z ugotowaną fasolą. Skosztuj, dopraw, jeśli trzeba. Wymieszaj z uprażoną kaszą (nie blenduj).
Można też przygotować sam smalec fasolowy bez kaszy i jeść z dodatkiem chleba.