Dziś po wyjściu z kuchni będziemy chyba nucić: zielono mi. A dlaczego? To już zdradzą panie Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.
Krem z białych szparagów z oliwą truflową
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, w plasterki
1 por, biała część w półplasterki
2 pęczki białych szparagów, obranych, drobno pokrojonych + główki
sól, pieprz, oliwa
250ml śmietanki 30%
200ml mleka
500ml bulionu
oliwa truflowa do smaku
chips z parmezanu
W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę, por, czosnek. Dorzuć szparagi, podsmażaj chwilę, po czym podlej bulionem i mlekiem. Przykryj i duś na wolnym ogniu, aż szparagi zmiękną. Dodaj śmietankę, dopraw, zmiksuj na krem.
Podawaj skropione oliwą truflową, z chipsem z parmezanu.
Szparagi w szynce parmeńskiej
20 szparagów
10 plastrów szynki parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej
oliwa
Plastry szynki przekrój na pół. Owijaj szparagi szynką i układaj na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą i piecz w 180 stopniach, aż szynka się zrumieni, a szparagi delikatnie zmiękną.