Sezonowo w Kuchni. Odc. 16 – Szczaw

Posłuchaj

Mają już Państwo pomysł na dzisiejszy obiad? Że niby to już za późno, żeby wymyślać, bo czasu braknie? Otóż nie. My w naszej sezonowej kuchni proponujemy szybkie i smaczne dania. Proszę się przekonać. Zapraszają Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.

Szczaw w tempurze.

Mieszanka do tempury.
Zimna woda gazowana.
Olej do smażenia.
Liście szczawiu.
Sól i sok z cytryny do podania.

Mieszankę wymieszaj z wodą do konsystencji gęstej śmietany. Zanurz liście i poczekaj aż nadmiar odcieknie. Ostrożnie wrzuć na rozgrzany olej i smaż aż do rumianego koloru. Podawaj z solą i sokiem z cytryny.

Szczawiowa.
Szczaw pęczek.
Szalotka – 1 Szt.
Czosnek 1 ząbek.
Sól. Pieprz.
Oliwa, masło.
Bulion 500 ml.
Śmietana 18%.

Posiekane warzywa przesmaż na oliwie. Dopraw solą i pieprzem. Dolej bulion. Gotuj 10 min. Dodaj śmietanę i zmiksuj


Sałatka.
Szczaw umyj i rozsyp na talerzu. Truskawki przekrój na pół. Lekko podsmaż na oliwie (możesz też podać surowe), podlej octem balsamicznym i szczyptą cukru. Rozsyp na sałatce. Kozi ser porozrzucaj na szczawiu i truskawkach

Dziennikarka Radia Katowice

Komentarze

Więcej odcinków

Odcinek 16
Skip to content