Mają już Państwo pomysł na dzisiejszy obiad? Że niby to już za późno, żeby wymyślać, bo czasu braknie? Otóż nie. My w naszej sezonowej kuchni proponujemy szybkie i smaczne dania. Proszę się przekonać. Zapraszają Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.
Szczaw w tempurze.
Mieszanka do tempury.
Zimna woda gazowana.
Olej do smażenia.
Liście szczawiu.
Sól i sok z cytryny do podania.
Mieszankę wymieszaj z wodą do konsystencji gęstej śmietany. Zanurz liście i poczekaj aż nadmiar odcieknie. Ostrożnie wrzuć na rozgrzany olej i smaż aż do rumianego koloru. Podawaj z solą i sokiem z cytryny.
Szczawiowa.
Szczaw pęczek.
Szalotka – 1 Szt.
Czosnek 1 ząbek.
Sól. Pieprz.
Oliwa, masło.
Bulion 500 ml.
Śmietana 18%.
Posiekane warzywa przesmaż na oliwie. Dopraw solą i pieprzem. Dolej bulion. Gotuj 10 min. Dodaj śmietanę i zmiksuj
Sałatka.
Szczaw umyj i rozsyp na talerzu. Truskawki przekrój na pół. Lekko podsmaż na oliwie (możesz też podać surowe), podlej octem balsamicznym i szczyptą cukru. Rozsyp na sałatce. Kozi ser porozrzucaj na szczawiu i truskawkach