Sezonowo w Kuchni. Odc. 17 – Truskawki

Kto ma ochotę na coś smacznego? My podpowiadamy. Zaglądamy do naszej kuchni, gdzie dziś pojawią się owoce, na które właśnie rozpoczyna się sezon. Okazuje się, że można je przyrządzić na wiele sposobów i niebanalnie, ale o szczegółach opowiedzą Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.

Łosoś z salsą z truskawki i rzodkiewki.
Składniki:
łosoś – filet
sól, pieprz, oliwa
masło – 1 łyżka
sok z cytryny

Salsa: kilka truskawek, kilka rzodkiewek, 1 ogórek, świeże zioła i mięta

Łososia posól i popieprz i wrzuć na rozgrzaną patelnię od strony skóry. Smaż kilka minut z każdej strony. Pod koniec dodaj sok z cytryny i trochę masła. Truskawki, rzodkiewki i ogórka pokrój w drobna kostkę, dopraw solą, pieprzem i niewielka ilością oliwy i sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną miętę i podawaj z łososiem.

Kanapka.
Składniki:
chleb lub ciabatta
kozi ser do smarowania
truskawki
ogórek zielony
czerwony pieprz
kilka plasterków szynki długo dojrzewającej

Szynkę wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy się zarumieni, zdejmij i przesmaż na niej kromkę przez chwilę, aż nabierze rumianego koloru. Posmaruj serkiem. Truskawki pokrój w plasterki i rozłóż na kanapce. Ogórek obieraczką do warzyw potnij w długie wstążki, zwiń je w ruloniki i połóż na kanapce. Posyp pokruszonym chipsem z szynki.

Dziennikarka Radia Katowice

Więcej odcinków

Odcinek 17
Skip to content