Sezonowo w Kuchni. Odc. 18 – Truskawki, cz.2

Posłuchaj

Jako, że sezon na truskawki trwa na całego, w naszej kuchni wracamy do tych smacznych owoców. Bo można je przyrządzić na bardzo wiele sposobów i niebanalnie, ale o szczegółach opowiedzą: Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych

Śniadanie mistrzów.

Składniki:

100 g płatków owsianych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
50 g ulubionych orzechów
wiórki kokosowe 50g – opcjonalnie
Truskawki 400 g
Jogurt naturalny 400 ml

Na patelnie wrzuć płatki i orzechy posiekane. Praż kilka minut. Następnie dodaj masło i cukier. Gdy w kuchni poczujesz piękny zapach masła i cukru, dorzuć kokos. Tak przygotowaną granole podawaj z jogurtem i truskawkami.


Koktajl.

Koktajl to połączenie sezonowych owoców oraz płynu. Zazwyczaj jogurtu, maślanki lub kefiru. Aby wzbogacić koktajl, możesz dodać energetyczne ulubione orzechy, siemię lniane lub nasiona chia. Wszystko wcześniej zmiksowane. Jeśli masz za mało słodkiego smaku dorzuć trochę miodu. Dla aksamitności dodaj banana lub awokado. Wszystko razem w dowolnych proporcjach zmiksuj. I gotowe.

Dziennikarka Radia Katowice

Komentarze

Więcej odcinków

Odcinek 18
Skip to content