Lato to wspaniały czas na gotowanie, warzyw i owoców do dyspozycji mamy moc. My dziś wybierzemy z tej mnogości i zaproponujemy Państwu niebanalne dania z banalnych – wydawałoby się – produktów, dobrze nam znanych. Jakie sezonowe warzywo zdecydowały się zaprezentować
Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych?

Szakszuka bez jajek
Składniki:
– 1 cebula drobno posiekana
– 1 ząbek czosnku drobno posiekany
– oliwa
– sól, pieprz
– cukinia 1/2 pokrojona w kostkę
– 2 starte malinowe pomidory
– opakowanie sera koziego pokrojonego w plasterki
– suszony tymianek
– kwiaty cukinii
Cebule przesmaż na oliwie razem z czosnkiem. Dopraw sola pieprzem i tymiankiem. Dorzuć starte pomidory i zredukuj. Dorzuć cukinie oraz kozi ser. Duś jeszcze kilka minut. Na koniec dorzuć przekrojone na pół kwiaty cukinii pozbawione pręcika. Podawaj z chlebem lub makaronem.

Nadziewane kwiaty cukinii
Składniki:
– kwiaty cukinii
– ser biały wędzony
– jogurt grecki do połączenia składników
– maka do tempury oraz woda gazowana
Kwiaty cukinii oczyść z pręcików i nadziej serem białym wymieszanym z jogurtem. Mąke wymieszaj z zimną wodą gazowaną do konsystencji ciasta naleśnikowego. Następnie zanurz kwiaty w powstałej masie i smaż na oleju do złotego koloru. Możesz podać z sosem jogurtowym. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z marakują.