Ma płożącą łodygę, która wytwarza wąsy i owoce w postaci dużych jadalnych jagód, osiągających wagę nawet do 200 kg.
To oczywiście dynia, która dziś kojarzy się przede wszystkim z ozdobami na Halloween, ale my chcemy przypomnieć, że dynia najlepiej sprawdza się w kuchni.
Co można przyrządzić z dyni i jak sobie z dynią poradzić?
A żeby nie było, że dynia kojarzy się tylko z Halloween – bo z kuchnią to oczywiste – proszę sobie wyobrazić, że od 2004 roku w miejscowości Bikschote w Belgii odbywają się Mistrzostwa Europy w Pumpkin Chunkin, czyli dyscyplinie sportu polegającej na wystrzeliwaniu dyni w dal za pomocą takich urządzeń jak armaty, katapulty, czy proce.
Na dyniową lekcję gotowania Agnieszka Strzemińska umówiła się z Jolantą Kleser, pasjonatką gotowania z Pracowni Smaku i autorką książek kulinarnych.
KASZA BULGUR Z DYNIĄ
Składniki :
Szklanka kaszy bulgur
Dynia hokkaido mała
Świeża szałwia
Masło 1 łyżka
Sól, czarny pieprz
Szczypta cynamonu i kurkumy
Sok z pomarańczy do smaku
Ricotta 250 g
Pestki dyni 50 g
Dynię pokrój na kostkę, polej oliwą, posyp szczyptą soli, pieprzu, cynamonu i kurkumy. Dorzuć liście szałwii. Piecz około 30 min w temperaturze 180 stopni.
Bulgur zalej wodą na 2 cm ponad powierzchnię. Gotuj na średnim ogniu ok 10 min. Gdy woda wyparuje, przykryj pokrywką i odstaw. Ziarna napęcznieją i po 15 minutach widelcem pomieszaj kaszę.
Na patelni rozpuść masło i dorzuć pozostałe liście szałwii. Kaszę bulgur wymieszaj z dynią. Na górę dodaj łyżkę sera ricotty i polej masłem z szałwią. Posyp uprażonymi pestkami dyni.