Sezonowo w kuchni. Odc. 20 – Cukinia cz.2

Spaghetti z cukinii

Składniki:

1/2 pętka kiełbasy chorizo drobno zmiksowanej
1 cebula drobno posiekana
sól pieprz do smaku
2 pomidory starte na tarce
1 cukinia obrana obieraczka na wstążki

Z chorizo wytop tłuszczyk, a na nim podsmaż cebule. Gdy się zeszkli dorzuć pomidory i duś kilka minut. Gdy sos zgęstnieje dorzuć paski cukinii. Nałóż porcje na talerz j posyp serem – np. parmezan lub biały wędzony.

Spring rollsy

Składniki:

cukinia obrana obieraczką na wstążki
łosoś wędzony
sól pieprz do smaku
skórka z cytryny
świeża mięta
ser kozi lub inny

Paski cukinii ułóż jeden obok drugiego, niech lekko na siebie zachodzą. Ser wymieszaj z ziołami i skórką z cytryny. Wysmaruj nim cukinię, a na nim ułóż łososia. Zwiń w rulon i pokrój w mniejsze kawałki.

Dziennikarka Radia Katowice

Komentarze

Więcej odcinków

Odcinek 20
Skip to content