Lato rozpieszcza nas mnogością warzyw i owoców, ale to wnet się skończy, warto więc zawczasu pomyśleć o przetworach. Wiele osób jednak wzdraga się na myśl o wielu godzinach ślęczenia w kuchni. Obalamy dziś te mity. Na wspólne gotowanie do radiowej kuchni zapraszają Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.
PASTERYZOWANE POMIDORY Z RÓŻNYMI ZIOŁAMI
Ostatnio przygotowałam na szybko zupę śródziemnomorską z dodatkiem tych pomidorów. Podsmażyłam 2 plasterki szynki Parmeńskiej, 1 szalotkę, trochę czosnku i rozmarynu. Dodałam pomidory i świeżą pietruszkę. Tylko tyle lub aż tyle.
słoiki o pojemności 500 ml
SKŁADNIKI:
2 kg pomidorów
ulubione zioła ( tymianek, rozmaryn, bazylia)
może być kora cynamonu
czosnek kilka ząbków
sól, czarny pieprz do smaku
olej tłoczony na zimno
PRZYGOTOWANIE:
Umyte pomidory naciąć od góry na krzyż, usunąć szypułkę i ułożyć na blaszce do pieczenia. Dodać przyprawy, ząbki czosnku, cynamon. Zapiekać ok 30-45 min w piekarniku w temp. 190 st. Po tym zdjąć skórkę i 3/4 pomidorów, ząbki czosnku wycisnąć ze skorupki i rozgnieść, ew. wyjąć korę cynamonu, całość przełożyć do słoików do 1/2 wysokości. Pozostałą 1/4 pomidorów zmiksować z sokiem , który powstał podczas pieczenia, dodać zioła i zalać słoiki do 3/4 wysokości. Od góry zalać warstwą 1 cm oliwy tłoczonej na zimno. Pasteryzować ok. 20 min.
SLIWKI Z CYNAMONEM
OKIEM DIETETYKA
Śliwki korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, przeciwdziałają zaparciom, ich wersja suszona zawiera 7 razy więcej błonnika pokarmowego, niż śliwki świeże co sprawia, że skutecznie regulują perystaltykę jelit.
Mimo że suszone śliwki mają dużo kalorii, mogą być elementem diety odchudzającej. Powodują uczucie sytości, są więc doskonałym pomysłem na przekąskę. Poza tym przyspieszają metabolizm, przeczyszczają jelita, hamują wchłanianie cukru i cholesterolu.
słoiki o pojemności 300 ml
SKŁADNIKI:
1 kg umytych, przekrojonych na pół śliwek ( bez pestek)
laski cynamonu kilka szt.
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki wraz z przyprawami ułóż na blaszce do pieczenia i zapiekaj w piecu ok 30-45 min w temperaturze 180 st. Gdy nadmiar wody odparuje przełóż je do słoików. Podlej powstałym sosem i dobrze zamknij. Pasteryzować 20 min.