Sezonowo w kuchni. Odc. 22 – Kiszonki

Lato to wspaniały czas na gotowanie, warzyw i owoców do dyspozycji mamy moc. My dziś wybierzemy z tej mnogości i zaproponujemy Państwu niebanalne dania z banalnych – wydawałoby się – produktów, dobrze nam znanych. Jakie sezonowe warzywo zdecydowały się zaprezentować Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych?

KISZONE OGÓRKI MOJEGO TATY
1 duży słój lub kamionka (o pojemności 2l)

Kiszone ogórki, chrupiące, pachnące czosnkiem, chrzanem i koprem. To była obowiązkowa pozycja wśród przetworów robionych u nas w domu. Rodzice przywiązywali szczególną wagę do tego, skąd one pochodziły. Pamiętam jak mama zabierała mnie do rolnika, który ze szczegółami musiał jej opowiadać o swoich plonach.Pamiętajcie: najważniejsza sprawa w przetworach to idealny produkt. Najlepszy jaki znajdziecie.

SKŁADNIKI:
1 kg ogórków gruntowych
1 główka czosnku przekrojonego na pół
kawałek chrzanu długości 10 cm, obrany i pokrojony w słupki
koper 1 łodyga (ilość – wedle uznania)
liście dębu, porzeczki lub winogron 1-2 szt (opcjonalnie)
kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy
solanka

Umyte ogórki układaj ciasno w naczyniu na zmianę z czosnkiem, chrzanem i koprem.Dosyp przyprawy i od góry przykryj liśćmi (ja wkładam liście winogron z mojego ogrodu) i zalej przygotowaną solanką. Ogórki, jeśli nie są ciasno ułożone, mają tendencję do wypływania na wierzch. Wtedy musisz obciążyć je małym talerzykiem. Bardzo ważne aby nic nie wystawało ponad powierzchnię wody.
Teraz już tylko czekaj!

Mam gorącą prośbę. Widzisz, jakie to proste. Wracając dzisiaj z pracy, wstąp na lokalne targowisko i kup wszystkie składniki. Wrzuć do słoja i poczekaj kilka dni. Jeśli jest ciepło za niecały tydzień będziesz się cieszyć niesamowitym smakiem ogórków.
Ostrzegam: już nie sięgniesz po te sklepowe, kwaszone a nie kiszone i słone tak, aż człowieka wykręca.

PRZECIER NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ
słoiki o pojemności ok 200 ml

To klasyka naszej rodziny i nieodzowna rzecz na zimowe dni. Gotowy przecier z ogórków. Wystarczy odkręcić słoiki i wlać do naszej bazy na zupę ogórkową. Od teraz możecie zapomnieć o tarciu ogórków jak tylko zechce się Wam tej zupy. Trzemy je tylko raz. W szczycie lata, kiedy ogórki są najsmaczniejsze i najtańsze. Zamykamy je w słojach tak jak ogórki kiszone i wstawiamy do spiżarki. Możecie je zetrzeć na zwykłej tarce, ale przy większej ilości przyda się mikser z odpowiednią nakładką. W kilka chwil przerobicie tony ogórków.

SKŁADNIKI:
ogórki gruntowe, umyte i starte na grubych oczkach 1 kg
5 ząbków czosnku
5 kawałków chrzanu ( długości kilku cm)
koper – tyle ile lubicie ale min 1/4 długości 1 łodygi
solanka

PRZYGOTOWANIE:
Do każdego słoja wkładamy po 1 ząbku czosnku, koprze i chrzanie. Nakładamy do 3/4 wysokości startych ogórków i zalewamy solanką. Przykręcamy lekko słoje i odkładamy na tacę. Przez pierwsze dni w słojach będzie niezły ferment. Trochę może wyciec. Po kilku dniach kiedy to wszystko się uspokoi dokręcamy słoiki i wkładamy na półki do spiżarni.

KISZONE RZODKIEWKI
słoiki o pojemności o 300 ml

Aż trudno mi się do tego przyznać, ale kiedyś wcale nie lubiłam rzodkiewek. Przeszkadzał mi w nich ich ostry charakter. Odkąd zapiekam je w piecu albo kiszę jestem ich fanką. Taki słoik będzie idealny do wszelkiego rodzaju mięs oraz jako dodatek nawet do domowego kebaba. Sięgajcie po nie za każdym razem jak tylko macie ochotę na coś wyjątkowego.

SKŁADNIKI:
pęczek umytych i pokrojonych w plasterki rzodkiewek
ziarna gorczycy
solanka

PRZYGOTOWANIE:
Na dno słoika włóż kilkanaście ziaren gorczycy a następnie dołóż rzodkiewkę do 3/4 wysokości słoika. Zalej solanką i dobrze zamknij.

Dziennikarka Radia Katowice

Więcej odcinków

Odcinek 22
Skip to content