Sezonowo w Kuchni. Odc. 23 – Jaja

Co zjedliby Państwo najchętniej na drugie śniadanie? Podpowiemy. Choć to może być danie nie tylko na śniadanie. A nawet dwa dania. W roli głównej w naszej radiowej kuchni dziś… ale to już zdradzą: Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.

Grzanka z guacamole i jajka sadzonego.

Składniki:
Kromka chleba żytniego
Pomidor
Jajko
Kolendra do posypania
Avocado
Szalotka 1/2
Sól. Pieprz.
Sok z limonki

Kromkę podpiecz na patelni na rumiano. Szalotkę drobno posiekaj, posól i skrop sokiem z limonki. Dodaj rozgniecione widelcem avocado. Dopraw pieprzem i posiekaną kolendrą. Jajko wbij na patelnie z niewielką ilością masła. Dopraw sola i pieprzem. Gdy białko się zetnie ściągnij z patelni. Teraz złóż danie. Kromkę przyrumienioną posmaruj pastą z avocado. Pomidor pokrój w plastry i ułóż na avocado. Na samą górę ułóż jajko sadzone i posyp kolendrą.

Grzanka z guacamole

Kromka z jajkiem po benedyktyńsku.

Składniki:
Ciabatta
Serek kozi
Wędzony łosoś
Jajko
Masło
Żółtko

W rondelku zagotuj wodę. Posól i dodaj łyżkę octu. Zrób wir i wbij jajko. Gotuj kilka minut aż białko się zetnie. Bułkę posmaruj kozim serem, na górę połóż plastry łososia i jajko. Całość polej sosem holenderskim. Żółtka ubij na parze. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny i pomału wlewaj rozpuszczone masło. Ubijaj. Jak sos się zagęści, będzie gotowy..

Kromka z jajkiem po benedyktyńsku.

Dziennikarka Radia Katowice

Więcej odcinków

Odcinek 23
Skip to content