Sezonowo w Kuchni. Odc. 25 – Mule i deser owocowy

Posłuchaj

Czy mają Państwo ochotę na szybkie i niebanalne danie, np. na obiad? Mamy taką propozycję. Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych, znowu gotują w nieco inaczej usytuowanej radiowej kuchni w odsłonie plenerowej. Tym razem szybkie danie główne i coś na deser.

Mule z chorizo

Składniki:
chorizo,
oliwa,
kolendra świeża,
białe – wino 150 ml,
sól,
pieprz,
cytryna,
mule

Wykonanie:
pokrojone w kostkę chorizo wrzuć do dużego garnka, dodaj drobno posiekane łodyżki kolendry. Następnie wrzuć mule, dodaj białe wino i duś kilka minut pod pokrywką aż mule się otworzą. Na koniec dopraw sos solą, pieprzem oraz cytryną. Posyp kolendrą.

Owoce z pieca z jogurtem i miodem

Składniki:
1 kg dojrzałych moreli/brzoskwiń/mirabelek,
odrobina cukru trzcinowego,
lawenda (opcjonalnie),
jogurt grecki,
zest z połówki cytryny,
kilka łyżek miodu,
świeża mięta,
pokruszone ciasteczka amaretti

Wykonanie:
Morele umyj, przekrój na pół, pozbaw pestek i ułóż na blaszce. Posyp cukrem, opcjonalnie kwiatami lawendy. Piecz ok 30 min. w 180 stopniach na złoto. Jogurt wymieszaj z miodem i zestem. Morele przełóż do miseczek, polej jogurtem, posyp miętą i ciasteczkami.

Dziennikarka Radia Katowice

Komentarze

Więcej odcinków

Odcinek 25
Skip to content