Sezonowo w Kuchni. Odc. 26 – Dynia

Zastanawiali się Państwo, jakie warzywo może królować w kuchni o tej porze roku, w tym czasie jesiennych złocisto-rdzawych liści i porannych mgieł? Gdyby ktoś się jeszcze wahał, to już spieszymy z odpowiedzią, a spieszą właściwie Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.

Zupa z dyni

Składniki:
cebula
por
czosnek

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki obierz i pokrój w większe kawałki. Dopraw sola i pieprzem. Polej oliwą i wrzuć do pieca na 180 st i 30 min. Dynie hokkaido lub inną przekrój, pozbądź się pestek i wstaw do piekarnika 180 st ok. 45 min. Następnie wszystkie upieczone warzywa zmiksuj. Dodaj bulion warzywny lub mieszany. Kiełbasę chorizo zmiksuj i podsmaż na patelni na skwarki. Polej nimi zupę.

Dyniowe pancakes

Składniki:
1,5 szklanki mleka;
1 szklanka puree z dyni;
1 szklanka mąki pszennej; 1/4 szklanki cukru;
1 jajko;
2 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła; 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 łyżeczka sody;
1 łyżeczka przyprawy dyniowej;
garść posiekanych orzechów pecan;

Sposób przygotowania:
W naczyniu wymieszać suche i mokre składniki,wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
Smażyć na rozgrzanej patelni, na minimalnej ilości oleju, z obu stron, na złoty kolor. Na każdy placek nabierać pełne 2 łyżki ciasta.
Podawać z miodem i z posiekanymi orzeszkami pekan.

Dziennikarka Radia Katowice

Więcej odcinków

Odcinek 26
Skip to content