Sezonowo w Kuchni. Odc. 27 – Gruszki

Postanowiliśmy poszaleć w naszej sezonowej kuchni na owocowo. Zapraszają: Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.

Gruszki gotowane w winie

Składniki:
5 gruszek
500 ml wina słodkiego lub wytrawnego – wtedy dodaj cukier do smaku
Laska waniliowa
Kilka ziaren kardamonu
Jogurt grecki naturalny – duży kubek
Miód do polania
Garść orzechów włoskich prażonych

Wykonanie:
Obrane wydrążone gruszki przekrój na pół, włóż do garnka, zalej winem, gotuj ok. 30 min aż gruszki bedą miękkie i przejdą smakiem syropu.
Gruszki wykładaj na talerz, sosy winny/syrop zredukuj do konsystencji płynnego miodu. Gruszki podaj z łyżką greckiego jogurtu z orzechami i miodem polane sosem winnym.

Carpaccio z buraka i gruszki

Składniki:
Burak pieczony
Gruszka
Krem balsamiczny
Czarnuszka

Wykonanie:
Buraka i gruszkę kroimy na mandolinie na plasterki. Układamy naprzemiennie na talerzu. Polewamy balsamico i oliwą.
Doprawiamy solą, pieprzem i czarnuszką.

Dziennikarka Radia Katowice

Więcej odcinków

Odcinek 28
Skip to content