Sezonowo w Kuchni. Odc. 28 – Gruszki cz. 2

Mają Państwo ochotę na coś smacznego? To świetnie, bo mamy takie dania w planach w naszej sezonowej kuchni. Jak jeszcze można wykorzystać w kuchni gruszkę, niebanalnie i smacznie? W radiowej kuchni czekają: Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych?

Gruszki zapiekane z kozim serem, miodem i tymiankiem

Składniki:
gruszki 5 szt
150 g sera koziego miękkiego
tymianek do posypania
miód do polania

Wykonanie:
Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż, polej miodem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut. Gruszki lekko zmiękną.
Następnie wyjmij, nałóż po łyżce sera koziego, polej miodem i wstaw na następne 15 min, aż ser się lekko zarumieni.
Wyjmij i posyp świeżym tymiankiem. Można też posypać płatkami migdałów uprażonymi na patelni

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Składniki:
1 ciasto francuskie
3 gruszki
100 gr sera pleśniowego
garść orzechów włoskich
tymianek do posypania / rozmaryn
miód do polania
1 jajko

Wykonanie:
Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż i pokrój na cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwiń, jajko rozbełtaj i posmaruj nim ciasto.
Połóż na środku, na zakładkę gruszkę, posyp pokruszonym serem pleśniowym i polej miodem. Włóż do pieca nagrzanego do 180 st. na ok 30-45 min.
Ciasto musi się po bokach zarumienić. Od spodu również musi być rumiane.
Wyjmij, polej miodem, posyp tymiankiem/rozmarynem.
Można też posypać ziarnami słonecznika uprażonymi na patelni.

Dziennikarka Radia Katowice

Więcej odcinków

Odcinek 29
Skip to content