Szykujemy się do świąt. Jednym z ważniejszych elementów udanego świętowania są dobre, nawiązujące do tradycji potrawy. My w tym tygodniu pomagamy Państwu zdążyć i proponujemy klasykę w ekspresowym wydaniu! Zapraszają Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser – pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku.
PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW
Zakwas z buraków to nie tylko świetny dodatek do świątecznego czerwonego barszczu. Jeśli macie anemię, pijcie go codziennie przez kilka dni. Wyniki na pewno się poprawią.
SKŁADNIKI:
1 słój o pojemności ok. 3 litrów
1 kg buraków
1 główka czosnku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
kilka liści laurowych
woda 1 litr
1 łyżka soli
WYKONANIE:
Buraki pokrój w plasterki, czosnek przekrój na pół. Buraki z dodatkami zalej wodą. Obciąż talerzykiem o średnicy mniejszej od słoika. Możesz dodać kromkę chleba na zakwasie, aby przyspieszyć proces fermentacji.
