Myślą już Państwo o obiedzie? Mamy podpowiedź, jak przygotować na różne sposoby sezonowe warzywo – zdrowo i inaczej niż zwykle, żeby nie było nudno.
Na kuchenne rendez-vous Agnieszka Strzemińska umówiła się z Jolantą Kleser, pasjonatką gotowania z Pracowni Smaku i autorką książek kulinarnych.
Buraki z kozim serem
4 małe buraczki, wyszorowane
1 kozi ser
świeży tymianek lub mięta
krem balsamiczny
sól, pieprz, czarnuszka
pestki słonecznika
Każdego buraczka owiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach, aż będą miękkie. Przestudź, obierz ze skórki i pokrój w plastry lub w ósemki. Na oliwie podgrzej buraki , dodaj 1-2 łyżki kremu balsamicznego, posyp czarnuszką i ziołami,solą, pieprzem, wyłóż na talerz dodaj kozi ser i posyp uprażonym słonecznikiem.
Ciasto czekoladowe z buraka
1 szklanka buraków, ugotowanych i startych na tarce o małych oczkach
200 g gorzkiej czekolady posiekanej
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
3 łyżki naturalnego kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
5 dużych jaj
1 szklanka cukru
Białka ubij osobno. Żółtka utrzyj z cukrem dodaj buraki i wszystkie sypkie składnik. Na koniec dodaj białko i lekko wymieszaj. Piecz około 50 minut w 180 stopniach.