Sezonowo w Kuchni. Odc. 32 – Gotujemy przed świętami – Kompot z suszonych owoców.

Szykujemy się do świąt. Jednym z ważniejszych elementów udanego świętowania są dobre, nawiązujące do tradycji potrawy. My w tym tygodniu pomagamy Państwu zdążyć i proponujemy klasykę w ekspresowym wydaniu! Zapraszają Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser – pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku… Dzisiaj kompot z suszonych owoców.

KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW

SKŁADNIKI:
woda 2 l
przyprawy: laska cynamonu, łyżka kardamonu
suszone owoce: po dużej garści morele, figi, daktyle, rodzynki, żurawina, śliwka, ananas itp.
miód do posłodzenia
pomarańcze, opcjonalnie skórka oraz w całości 

WYKONANIE:
Do wody dodaj wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu ok 1 godziny. Dosłodź na koniec miodem.

Dziennikarka Radia Katowice

Więcej odcinków

Odcinek 33
Skip to content