Sezonowo w Kuchni. Odc. 33 – Gotujemy przed świętami – Ryba pieczona w soli

Szykujemy się do świąt. Jednym z ważniejszych elementów udanego świętowania są dobre, nawiązujące do tradycji potrawy. My w tym tygodniu pomagamy Państwu zdążyć i proponujemy klasykę w ekspresowym wydaniu! Zapraszają Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser – pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku… Na koniec wigilijnych przygotowań dorada pieczona w soli.

RYBA W SOLI Z SZYBKIM SOSEM Z POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH 

SKŁADNIKI:
dorada, labraks lub łosoś w całości – wypatroszony, pozbawiony skrzeli i osuszony
koperek lub inne zioła
cytryna pokrojona w plasterki
2 kg soli morskiej 

SOS:
1 drobno posiekana cebula
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki drobno posiekane
łodyżki koperku
grubo siekana natka kopru
300 g pomidorków koktajlowych – najlepiej różnego koloru
1-2 łyżki drobnych kaparów – wcześniej zalanych oliwą w celu złagodzenia słonego smaku
100 ml białego wytrawnego wina
sól, czarny pieprz
łyżka masła 

WYKONANIE:
Sól wysyp na grubość ok. 1 cm na blachę do pieczenia. Ułóż na niej wysuszoną rybę, faszerowaną koprem i cytryną. Przysyp od góry solą tak, aby pokrywała rybę na grubość ok. 1 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piecz ok. 20-25 minut małą rybę, a dużego łososia ok. 40-45 minut. 

Przygotuj sos: zeszklij na oliwie cebulę, po chwili dodaj czosnek oraz łodyżki koperku. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć kapary i podlej winem. Gdy wino częściowo wyparuje dorzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dopraw solą, pieprzem i na koniec dodaj łyżkę zimnego masła. Zdejmij patelnię z ognia. Dorzuć posiekany koperek i wszystko dobrze wymieszaj. 

Rybę wyjmij z piekarnika, usuń delikatnie pancerz z soli i wyłóż na talerz. Polej ciepłym sosem i od razu podawaj.

Dziennikarka Radia Katowice

Więcej odcinków

Najnowsze wpisy

Odcinek 34
Skip to content