Teraz zapraszamy pastwa do naszej sezonowej kuchni. Dziś sprawdzamy, jakie przyprawy mogą przydać się w listopadzie w naszej kuchni.
Na kuchenne rendez-vous Agnieszka Strzemińska umówiła się z Jolantą Kleser, pasjonatką gotowania z Pracowni Smaku i autorką książek kulinarnych. Ciekawe, od czego panie zaczną?
Zupa krem z zielonego groszku
Składniki:
1 opakowanie zielonego groszku
500 ml bulionu mięsnego lub Vege
200 g tartej mozzarelli
sól, czarny pieprz
czosnek 1-2 ząbki
płatki chili do smaku
mięta – pęczek
2 łyżki jogurtu greckiego
Do bulionu wrzucamy groszek, czosnek i zagotowujemy. Dodajemy miętę i miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, płatkami chilli i sokiem z cytryny. Zaciągamy 1-2 łyżkami jogurtu greckiego. Podajemy z mozzarellą.