Zaglądamy do kuchni. Szukamy smaku, witamin i wartości odżywczych tak potrzebnych nam teraz. Spróbujemy Państwa przekonać, że nawet o tej porze roku można i warto jeść warzywa, na dodatek nie jest to ani pracochłonne, ani mdłe.
Pyta Agnieszka Strzemińska, zdradza tajniki kuchni Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.
Pasta z pieczonego batata.
Składniki:
1 batat – upieczony,
1 upieczona papryka obrana ze skóry (lub grillowana konserwowa papryka),
1 łyżka dobrej jakości masła orzechowego,
szczypta soli i pieprzu,
sok z cytryny do smaku.
Zacznij od pulsacyjnego zmiksowania papryki, następnie dodaj pozostałe składniki i pulsacyjnie zmiksuj całość. Podawaj z pieczywem lub warzywami.
Pasta z selera
Składniki:
1 seler obrany, pokrojony w kawałki,
oliwa,
sól, pieprz,
1 łyżka tahini,
sok z ½ cytryny
Seler polej oliwą, posól i piecz na lekko złoty kolor, aż będzie miękki.
Przestudź, połącz z pozostałymi składnikami i zblenduj na gładką pastę. Dopraw do smaku.