Zaglądamy do kuchni. Zanim zaczniemy przygotowywać właściwe danie – przypomnimy o roli przypraw. A właściwie przypomną Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.
Obiecaliśmy potrawę, w której ważną rolę odegra kumin. Potrawę, która rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność. Wiemy, że będzie pomarańczowo.
Dal z soczewicą
Na 5 porcji:
200 g czerwonej soczewicy
łyżka klarowanego masła
2 łyżeczki kuminu w całości
3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
2 cebule posiekane w piórka
łyżka posiekanego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżeczka garam masali
4 duże pomidory pokrojone w kostkę
500 ml wody
świeża kolendra do posypania zupy
prażona cebula do posypania zupy
Tarka:
klarowane masło
jasna gorczyca, czarnuszka, kumin, garam masala, chilli – po szczypcie
Ugotuj soczewicę: zalej 1 porcję soczewicy 3 porcjami wody. Gotuj około 15 minut, aż ziarna będą się rozpadać.
W garnku rozpuść masło i dodaj kumin w całości. Gdy poczujesz jego aromat, dodaj cebulę, czosnek oraz imbir. Dopraw solą, kurkumą oraz połową garam masali. Wrzuć pomidory i duś przez kilka minut. Podlej wodą, jeśli dal jest zbyt gęsty. Dodaj soczewicę.
Wykonaj tarkę: rozpuść klarowane masło i upraż na nim przyprawy.
Zupę polej wykonaną tarką, posyp prażoną cebulą
oraz posiekaną kolendrą.