Pora na wizytę w kuchni. Czekają tam już z propozycją smacznej sezonowej przekąski dwie panie: Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser, pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku i autorka książek kulinarnych.
Obiecaliśmy szybką przekąskę – będzie przekąska, wiemy, że z krewetką w roli głównej.
PRZEKĄSKA KREWETKOWA
Składniki na 4 osoby:
20 surowych krewetek 30/40
1 szalotka
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
oliwa extra virgin
60 ml białego wytrawnego wina
garść posiekanej natki pietruszki (łodygi osobno)
1/2 papryczki chili świeżej lub płatki chilli
zimne masło
sól, swieżo mielony pieprz
czerwony pierz
cytryna
Krewetki z patelni z czosnkiem, winem oraz pietruszką
Świeże krewetki obierz tak, jak lubisz, np. zostawiając tylko ogonek. Nie wyrzucaj pancerzy.
Posiekaj szalotkę, czosnek, natkę pietruszki i papryczkę chili.
Rozgrzej mocno patelnię, wrzuć na nią pancerze i podgrzewaj chwilę. Zalej je oliwą i aromatyzuj ją, wyciskając sok z pancerzy łyżką. Przecedź oliwę przez sito.
Wlej oliwę znów na patelnię, po chwili dodaj szalotkę, posól, dorzuć czosnek, chili i nóżki pietruszki i smaż przez chwilę. Dorzuć krewetki. Smaż je na wysokim ogniu, po minucie z każdej strony.
Wlej wino i odparuj je na wysokim ogniu. Na koniec dodaj sok z cytryny, pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj 2 łyżki zimnego masła i wymieszaj, następnie odstaw z ognia. Posyp posiekaną pietruszką. Podawaj z ćwiartkami cytryny i z bagietką.