Nauka Każdego Dnia – Odc. 90 Czy kuchnia może uratować planetę?

Jako ludzkość produkujemy za dużo, kupujemy za dużo, wyrzucamy na potęgę. By móc tyle konsumować przez ostatnie 20 lat wycięliśmy aż 100 milionów hektarów lasów bydła. Z kolei morza i oceany są tak wyczerpane że zaczyna brakować w nich ryb. Z kolei naukowcy alarmują: spośród 8 miliardów ludzi na Ziemi jeden miliard osób głoduje, a z drugiej strony jeden miliard zmaga się z nadwagą. Czy faktycznie nadmierny konsumpcjonizm może doprowadzić do prawdziwej katastrofy a mądra kuchnia może uratować planetę?

Gościem Katarzyny Głuch-Juszkiewicz jest Barbara Wojtaszek – edukatorka ekologiczna, trenerka Szkoła Integralnej Ekopsychologii, osoba, która o Klimatycznej Kuchni wie wszystko.

Dziennikarka Radia Katowice

Więcej odcinków

Najnowsze wpisy

Odcinek 89
Skip to content