Zdrowie od kuchni. Mąki tradycyjne i bezglutenowe do wypieku ciast

Tym razem zajmiemy się rodzajami mąk, które wykorzystać możemy do przygotowania ciasta, zarówno tego tradycyjnego jak i bezglutenowego. A temat jest nieprzypadkowy bo 14 marca obchodzimy Święto Liczby Pi, które związane jest m.in. z wywodzącym się z krajów anglosaskich zwyczajem pieczenia ciasta z tej okazji. Podpowiadamy, jak powinien wyglądać taki wypiek i jak przygotować go w wersji fit? Poruszamy także zagadnienie diet eliminacyjnych. Podajemy m.in. przepis na ciasto bez mąki (brownie z fasoli i bananów), czy na dietetyczne kolorowe naleśniki. Dla tych z kolei bardziej zapracowanych, wskazówki, jak czytać etykiety na produktach cukierniczych, jeśli zamiast ciasto upiec samodzielnie, musimy zakupić je w sklepie.
O tym wszystkim w rozmowie z Katarzyną Herbuś opowiada dr nauk o zdrowiu Katarzyna Brukało, dietetyczka kliniczna i specjalistka zdrowia publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Więcej odcinków

Najnowsze wpisy

Odcinek 26
Skip to content