Zdrowie od kuchni. Truskawki

Bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik, ale przede wszystkim w przeciwutleniacze, które dają m.in. piękną skórę i efekt anti-aging. Nic zatem dziwnego, że są to też owoce, na które najbardziej przez cały rok czekamy. Chodzi oczywiście o truskawki! Mówimy m.in. o sposobach mrożenia truskawek, tak by na długo zachowały świeżość i swój aromat, podajemy przepisy na orzeźwiającą lemoniadę truskawkową, koktajle, knedle z truskawkami, czy dżemy i konfitury, również te z wykorzystaniem agaru (vege zamiennika żelatyny). Podpowiadamy czym jest frużelina, jak ją przyrządzić i do czego można wykorzystać. Jest także kilka słów o samej uprawie tych niezwykłych owoców. Gościem Katarzyny Herbuś jest Klaudia Flakus z Gospodarstwa Rolno – Pasiecznego „Sezonowo Naturalnie Lokalnie” w gminie Woźniki.

Więcej odcinków

Odcinek 36
Skip to content