Zdrowie od kuchni. Żywienie w chorobie Hashimoto

dieta w hashimoto, choroby tarczycy, gluten, celiakia, nietolerancje, jelita,choroby autoimmunologiczne
Małgorzata Słoma Krześlak

Tym razem rozmawiamy o diecie w schorzeniach tarczycy a dokładniej w chorobie Hashimoto. To zaburzenie, o którym w ostatnim czasie słyszymy coraz więcej i które dotyka już nawet dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Czym dokładnie jest choroba Hashimoto? Jak ją rozpoznajemy i z jakimi schorzeniami może być mylona? Jakie składniki i suplementy diety mogą zafałszowywać wyniki badań wykonywanych w kierunku chorób tarczycy? Jaki wpływ na wchłanianie leków na tarczycę ma jedzenie? Jakie produkty służą osobom z Hashimoto, a jakich zdecydowanie powinny one unikać? Jak w prostych krokach zmienić swoje nawyki żywieniowe by zyskać dużo lepsze samopoczucie? O tym w rozmowie z Katarzyną Herbuś opowiada ekspert, dr nauk o zdrowiu Małgorzata Słoma-Krześlak, dietetyk kliniczny z Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Więcej odcinków

Odcinek 23
Skip to content