Zdrowie od kuchni. Cukier i jego destrukcyjny wpływ na zdrowie

Podejmujemy temat cukru i jego niezwykle niszczącego wpływu na nasze zdrowie. Dlaczego tak się dzieje? Do jakich schorzeń prowadzi nadmierne spożywanie cukru i pod jakimi nazwami ukryty jest on w rozmaitych produktach? Dlaczego prowadzić może do uzależnienia, z którego często nie zdajemy sobie sprawy? Jak je rozpoznać i co zrobić by od słodkiego nałogu się uwolnić? Czym zastąpić cukier i dlaczego należy unikać chemicznych jego zamienników? Mówimy także o zagrożeniach płynących z nadmiaru cukru w diecie dzieci. Dlaczego tak często obecnie rozpoznawana jest u nich insulinooporność i cukrzyca oraz jak cukier wpływa na nadpobudliwość i brak koncentracji u najmłodszych. O tym wszystkim w rozmowie Katarzyny Herbuś z ekspertem, Małgorzatą Stanior, dietetykiem klinicznym i farmaceutą.

Więcej odcinków

Odcinek 22
Skip to content