Zdrowie od kuchni. Dieta w nietolerancjach pokarmowych

Zgłębiamy temat nietolerancji pokarmowych. Jakie dają objawy i czym różnią się od dobrze znanych nam alergii pokarmowych? Jak je diagnozować i jak duże korzyści przynosi dieta eliminacyjna? Co nietolerancja pokarmowa ma wspólnego z prawidłowym myśleniem i zjawiskiem tzw. mgły mózgowej. Czym są choroby autoagresywne i jaki wpływ na wyciszenie objawów ma dieta eliminacyjna.

Opowiemy, jakie nietolerancje pokarmowe we współczesnym świecie są najczęstsze? Co dokładnie oznacza termin „nieszczelne jelita”, czy „niedokwaszenie” żołądka, czym są alergie krzyżowe, czy nietolerancja na histaminę? Na koniec powiemy, jak dużym problemem są obecnie nietolerancje pokarmowe u dzieci? Gościem Katarzyny Herbuś jest Małgorzata Stanior, dietetyk kliniczny i prezes Fundacji „Ucz się Zdrooowia”.

Więcej odcinków

Odcinek 14
Skip to content