Zdrowie od kuchni. Jak zrobić własne sery i jogurty?

Tym razem zapraszamy na wycieczkę do rzemieślniczej serowarni, gdzie opowiadamy, jak samodzielnie w warunkach domowych przygotować własne sery czy jogurty. Gościem Katarzyny Herbuś jest Tomasz Krzyżowski z Firmy SER_Tom. Pan Tomasz od kilku lat jest pasjonatą serowarstwa, a jego zamiłowanie wygrało z pracą w policji, którą porzucił by w pełni oddać się swojemu hobby. Sama przygoda zaczęła się kiedy znalazł w jednym z marketów ser, w którego składzie nie było mleka. Teraz podpowie, jak – oczywiście z mleka – wykonać własny produkt najwyższej jakości… Dla tych, którzy nie znajdą czasu żeby uruchomić swoją małą produkcję, powiemy na co dokładnie zwrócić uwagę, czytając etykiety przy sklepowej półce, ewentualnie, jak i gdzie szukać małych lokalnych wytwórców czy samych rolników, u których można zaopatrzyć się w świeże mleko.

Więcej odcinków

Odcinek 9
Skip to content